Thursday, February 26, 2009

Egy pillantás elég

Volt ugye az az emlékezetesen spirituális, nagyon zavaros, egészen komolyan vett időszaka az én életemnek, amit többen megszenvedtek velem... Miután fordultam egy jelentőset és a tudomány kezdett sokkal inkább érdekelni, hogy szkepticizmus, meg logika, ilyesmik váltak bálvánnyá. De amikor egy misztikusnak látszó jelenséget magyaráz vagy próbál magyarázni a tudomány, plusz ez a törekvés sikeresnek is tűnik, na az meg már az orgazmus maga.

Van olyan, hogy Malcolm Gladwell Blink c. könyve.

Első 16 oldal:

- Egy kártyás kísérlet* (kísérleti személy 4 pakliból - 2 kék, 2 piros - kártyákat húz, a pontos szabályokat nem ismerem, de amiről a k.sz. nincs felvilágosítva, hogy a piros pakliból származó kártyák sosem nyerők, a kékek mindig) vizsgálta a "megérzést" (nem a legjobb kifejezés), és azt találták, hogy az emberek látszólag nagyjából 50 kártya után kezdik sejteni, hogy nem kellene többet a rossznak vélt pakliból húzni, ám kb. 80 kártya kell ahhoz, hogy végleg bizonyossá váljon a feltételezésük. Eddig nem is lenne olyan érdekes, de ezeken az embereken egy stressz szintet mérő műszer van, ami egyértelműen bizonyítja, hogy már 10 kártya után stressz reakciót (izzadt tenyér, pulzusnövekedés) vált ki a piros pakli. Azaz: miért van szükség még 40, ill. 70 kártya kihúzására, ha kvázi már az elején ismerjük a tényeket?

- Másik kísérlet** egyetemisták bevonásával vizsgálta, a hallgatók egy 10 másodperces (hang nélküli) videó felvétel alapján érdemben értékelni tudják-e a filmen szereplő, számukra ismeretlen tanárokat. Értékelésük abszolút összhangban van azoknak a hallgatóknak a véleményével, akik egy egész szemesztert töltöttek az ominózus tanárokkal. :) 10 másodperc elég??? Pont ugyanannyit érne, mint fél év?

- A további részekben párkapcsolatokról is szó esik, analógiákról, a válások matematikájáról, összetevőkről, apróságokról, amik alapján percek alatt megjósolható egy kapcsolat kimenetele. Dermesztő. Innentől kötelező irodalom!

* Iowa Egyetem kísérlete
** Nalini Ambady nevéhez fűződik

5 comments:

Anonymous said...

Hali!
Hol találsz ilyen könyveket Te drága?

Atis

Kicsi said...

Törvényen kívüli helyeken. :) Úgyhogy pssszt!

Anonymous said...

Szia!

Eredeti nyelven találtad ezt a könyvet, vagy becses anyanyelvünkön?

a

Kicsi said...

In english.

Anonymous said...

Szomorú :(