Saturday, November 24, 2007

Duzz #2

Adott egy mind látásában, mind értelmében súlyosan akadályozott gyerek, akiről pár naposan lemondtak a szülei. Adott egy kedves amerikai házaspár. Véletlenül találkoznak. A továbbiakban egyáltalán nem véletlenül látogatják a gyereket, foglalkoznak a dolgaival, érdeklődnek, megszeretik. Szintén nem véletlenül elindítják az örökbeadási folyamatot, amely során sokan sokféleképpen próbálják elgáncsolni őket, nem tudni, miért. Eltelik 4 év, s a folyamat nagyjából átváltozik állapottá, mert semmilyen irányba sem moccan. Közben az amerikaiak már Magyarországra költöznek, hogy könnyebben intézhessék a számukra olyan fontos ügyet. A gyerek sorsát nagyon sokan próbálják a kezükbe venni, csupa jószándékból, minek következtében az egészségi állapota napról napra romlik. Orvostól orvosig hurcolják, ahonnan megdöbbentően nemtörődöm válaszokkal térnek vissza.

Közben az amerikaiak kitalálják, hogy a karácsonyt együtt szeretnék tölteni a kisfiúval, otthon, az államokban. TEGYESZ beint, hogy senkit sehová nem visznek, főleg nem amerikaiak, főleg nem állami gondozott gyereket. Mindeközben pedagógusaiban felmerül a kérdés, hogy nem oda vihető-e a gyermek, ahová a gyámja elengedi, azzal, akit a gyám erre felhatalmaz... s hogy nem a gyermek alapvető emberi és szabadságjogainak korlátozása-e, hogy valaki csak úgy passzióból (ügyvéd létére) meggyőződéssel állítja, a gyereknek holmi fiszfasz jogszabályra hivatkozva kell a karácsonyt egyedül töltenie. Mindenki lemond a történetről, s elkönyveli, hogy november 23-án már egyébként sincs mit tenni. Ezesetben borult égből jön villámcsapásként a képbe egy minisztériumi telefonszám, egy kedves minisztériumi, meglepően emberi hanggal, leírhatatlan segítőkészséggel. Jogszabályra hivatkozva elmondja, hogy a gyám beleegyezésével oda viszik a gyereket, ahová akarják (30 napon belül). Arra is felhívja a figyelmet, hogy a már említett szerv, gyermekvédelem címen épp hatalommal való visszaélést követett el. Most azért izgulunk, hogy a gyerek időben kapjon vízumot, és tényleg kiutazhasson.

Ez ma Magyarország.

1 comment:

stormtrooper said...

Ehh Magyarország Agyarország.....A gyermekek sérülnek most is a legjobban. Nem a nyugdijjas meg a kocsog Politikus a gyerekek és akkor csodálkozunk hogy miért is nem tudják hogy kik is ők mik is ők....na mindegy ez nem idevágó volt inkább csak úgy kifakadt :)a medve.....brutty