Tuesday, November 6, 2007

Születésszabályozás

Csak a legfontosabb kérdésekről nem esik szó az otthonszüléssel kapcsolatos hisztériában. A köpködve ítélkezést magas fokon elsajátítottuk, és ezt a média egyértelműen támogatja. Közben meg a sok bába közt elvész... a lényeg.

Nincs azzal semmi gond, hogy végre beszélünk az otthonszülésről, hogy végre nem egy titkosnak tűnő társaság titkosnak tűnő tevékenységéről hallunk legendákat, hanem most már végre mindenki látja, hogy a szülés ezen formája igenis valós igény. Mostanra jutottunk el oda, hogy EZ A DOLOG létezik. Persze csak az szembesítette a többséget a tényekkel, hogy újszülöttek veszítették életüket. Naná, hogy ebből kifolyólag meg egyáltalán nem nyájas a kommunikáció, vagy épp a híradás. Meg kellett várni, hogy végre támadási felület keletkezzen.

Az viszont elfogadhatatlan, hogy egyre inkább elferdülnek a tények, hogy a szabályozás, s annak közlése agresszív hangnembe vált, s hogy az átlag ember tájékozottsága a témával kapcsolatban igencsak korlátolt (a folyamatos "tájékoztatás" ellenére is).

Egy valamiről sohasem fogunk nyíltan beszélni, hogy nemcsak a túl steril, kórházi körülmények, a nem megfelelő tárgyi feltételek indokolják az otthonszülés igényét, hanem legtöbb esetben igenis a személyi feltételek, az emberi tényezők. Hogy épeszű ember nem megy oda, ahol futószalagon szedik/tépik/nyomják ki a gyerekeket a kismamák pocakjából, még jobban traumatizálva az egyébként sem egyszerű élet-halál harcot, ahol már rég nem a természet dönti el, mikor jöjjön világra a pici, ahol nem a segítő szakember van a babáért és a mamáért, hanem egyértelműen fordított a felállás, ahol bagatellizálják az élet egyik legáhítatosabb eseményét... Csak néhány érv a sok közül.

Európa egyik legszigorúbb szabályozása készül! Gratulálok. Kiváló. Valószínűleg sikerül majd egyúttal a leghülyébb szabályozás elismerését is besöpörni. Kérdezte már valaki a Geréb Ágiéktól, hogy figyi, mire lenne szükségetek ahhoz, hogy még biztonságosabbá tegyük az otthonszülést? Mindenki úgy kezeli őket mint renitens, engedetlen hülyegyerekeket, akiket majd jól elnáspángol az orvosi kamara, meg a szülész-nőgyógyász kartell, minisztériumi segítséggel persze. Az engedelmes nyáj meg majd bólogat.

Nem akarok olyan körülmények között gyereket szülni, hogy nem tudom biztosan, minden eshetőségre felkészültek a segítők, mert ha már 21. század, akkor használjam ki minden előnyét. Így egyelőre egyik lehetőséget sem választanám. Történjen előrelépés, legyen szabályozás, mert egyértelműen szükség van rá, de olyan jó lenne, ha mindenki csak abba ugatna bele, amihez ért, és mondjuk mindenhez csak alázattal és tisztelettel nyúlnánk hozzá. Mondjuk, ha ez meglenne, akkor eleve nem kellene otthon szülni...

No comments: