Friday, May 25, 2007

A szó (is) elszáll

Értem én, hogyne érteném, hogy törvények, jogszabályok meg a miheztartás, de azért csak elszomorít - miközben tényleg látom a hasznát -, hogy a fogyatékos személyek méltóságának (!) biztosításáról egyezményt kell előkészíteni meg írni meg mittudomén. Látom előre, ez ilyen világfájdalmas, magyarosan kesergős vélemény lesz...
Borzasztó, hogy nincs olyan, hogy morál meg együttérzés! Nem azért (hanem?!), de furcsa, hogy miközben az emberi hozzáállás mutatója igencsak a negatív felé tendál, bevéssük valami könnyen felejthető helyre a jogszabályokat, papíron erőnk fölött teljesítve biztosítunk minden szir-szart, jól elvitázgatunk szakmailag, hogy akkor most fogyatékkal élő (az ép meg épséggel élő, mi?! - by Bánfalvy), akadályozott és hát persze EMBER!!!*, mert ennyiből még nem jössz rá, hogy a csalánozók egyik fajáról vagy egy emberi lényről beszélsz... Őrület, hogy ilyen dolgokba fektetünk energiát, amikor a kerekes székes csávót szemforgatással fogadja az az eladó, akinek az üzlethelyiségébe nem jut le az illető ember, mert nem akadálymentes a placc. [Nem ám sorry, hogy nem teszem mindenki számára elérhetővé a szaros portékámat, mert egy lúzer vagyok, hanem mivanmá kisköcsög, idegurulsz, azt' ugráltatsz, hogy hozzam ki az árut???] Azt is értem, hogy épp ezek miatt kell az a rohadt papír, és hogy számon lehessen kérni, de cseszhetjük az egészet, ha ettől még nem lesz más az illető hozzáállása, és ugyanolyan bunkó paraszt marad. Néhány rosszul működő állattal nem is lenne probléma, mert a természetes kiválasztódás l-a-s-s-a-n megoldja, hisz az nem válogat (vagy épphogy azt teszi), de ha törekednénk, hogy ebből egyre kevesebb legyen, az jó lenne.

Nem is lennék pedagógus, ha nem hinnék az oktatás-nevelés világrengető erejében. Miért nem feccölünk energiát ebbe? Miért nem kvalitás, aki tanító, hanem "izé, máshová nem vettek fel"? Miért nem teremthet biztos egzisztenciát a maga és családja számára? Miért nem becsülik őt, s ő saját magát annyira, hogy elhiggyék, megtaníthatja azt a hozzáállást, amivel élvezhetőbb lesz ez a világ? Miért nem egyértelmű, hogy tisztelettel, s jogainak elismerésével fordulok minden ember felé? Miért lenne más ilyen szempontból az akadályozott személy?
A nevelés semmibevétele mellett másik szívfájdalmam, és sok-sok probléma forrása a szülés-születés jelenlegi mikéntje. Mert azt hiszed, hogy nincs összefüggés, de bizony irtózatosan szoros, ráadásul nem kevés kutatással bizonyított. Egyszerűbb lenne minden, ha az alapoknál kezdenénk. Szerencsére van, aki dolgozik rajta, nem csak a szája jár. 8-|

*Németh Gábor könyvében valami olyasmit írt (nem találtam meg az idézetet), hogy ha szőrszálhasogatva erőltetik (értem ezalatt, hogy ragaszkodnak az "az és csakis az" szemlélethez), hogy úgy mondd/írd "zsidó ember" és nem csak egyszerűen "zsidó", az azért fura, mert álságosan megkérdőjelezi az emberi mivoltot, annak egyértelműségét. Németh Gábor amúgy meg zseniális. És más is így látja.

No comments: